سرخط خبرها

تلفیقی از تئاتر و تعزیه | درباره نمایش آیینی «رحل نی» کاری از گروه «اشک خاک»

  • کد خبر: ۳۴۸۰۱۷
  • ۰۶ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۰
تلفیقی از تئاتر و تعزیه | درباره نمایش آیینی «رحل نی» کاری از گروه «اشک خاک»
گزارشی از اجرای اثر آیینی «رحل نی» که تصویری از مظلومیت شهدای کربلا را در مشهد به نمایش گذاشته است

ریحانه موسوی | شهرآرانیوز؛ نمایش آیینی «رحل نی» کاری از گروه «اشک خاک» به کارگردانی محمد رحیماویان و نویسندگی سعید سبحانی، از دوم تا پنجم مردادماه، ساعت ۲۰ در مجموعه کوه پارک مشهد اجرا شد. این نمایش با روایتی هنری، واقعه کربلا و قیام امام حسین (ع) را به تصویر کشید. فضایی تلفیقی از نمایش صحنه‌ای، میدانی و تعزیه، همراه با موسیقی سنتی و آیینی، مخاطب را کاملا با خود درگیر کرد و برای جوانان و بزرگ تر‌ها با حس وحال معنوی خاصی همراه بود.

عشق نوجوانان و جوانان به امام حسین (ع)

محمد رحیماویان، کارگردان نمایش آیینی «رحل نی»، با اشاره به سومین سال اجرای این اثر در مشهد، گفت: این نمایش تلفیقی از نمایش میدانی و صحنه‌ای است که از وقایع سران قبایل کوفه به رهبری سلیمان بن صرد خزاعی، حبیب بن مظاهر اسدی و یاران امام حسین (ع) در کوفه آغاز می‌شود و تا واقعه کربلا ادامه می‌یابد. در این پروژه ۴۵ بازیگر از کودک، نوجوان و بزرگ سال حضور دارند و تمرین‌ها حدود سه ماه به طول انجامیده است.

وی اجرای آثار آیینی در جامعه امروز را دشوار دانست و ادامه داد: با این حال، جوانان و نوجوانان ما همچنان پای کار امام حسین (ع) هستند و علاقه مندی را در چهره شان دیده‌ام. وقتی تست بازیگری می‌دهند و انتخاب می‌شوند، با شوق و ذوق خاصی نقش را درک کرده و با یکدیگر رقابت می‌کنند. گروه «اشک خاک» تاکنون توانسته آثار خوبی را روی صحنه ببرد و بازخورد مخاطبان امسال بهتر از سال گذشته بود. تبلیغ این کار نیز به دست مردم انجام می‌شود و ما تنها وسیله‌ای برای رساندن آن هستیم.

تداعی یک حضور مادرانه در صحنه تئاتر

اسما جعفری، بازیگر نقش حضرت زینب (س)، در نمایش آیینی «رحل نی»، گفت: این سومین پروژه‌ای است که با گروه «اشک خاک» همکاری می‌کنم. در این نمایش توانستم ارتباط خوبی با مخاطبان برقرار کنم و در اجرای آن، چیز‌هایی دیدم که تاکنون ندیده و نشنیده بودم؛ گویی واقعه کربلا را حس کردم.

ساخت کار تاریخی با گروه جوان سخت است

سید حسین باقری که در نمایش آیینی «رحل نی» نقش حُربن یزید ریاحی را ایفا می‌کند، گفت: تمام بازیگران پس از سه ماه تمرین با آمادگی کامل در این نمایش حضور داشتند و چه در صحنه‌های جنگی و چه در صحنه‌های درام، تلاش کردند تا به خوبی ایفای نقش کنند.

وی درباره نقش خود بیان کرد: خوشبختانه نقشی دو جانبه دارم؛ «حُر» شخصیتی است که همان طور که همه می‌دانند، مرتکب اشتباه می‌شود و پس از تأمل، به خطای خود پی می‌برد و راه درست را انتخاب می‌کند. این مفهوم در زمان حال، این پیام را به ما منتقل می‌کند که اشتباهات زندگی به معنای بسته بودن مسیر بازگشت نیست. همه ما در زندگی اشتباهاتی داریم و آنچه حادثه کربلا به ما آموخت، قدرت بخشایش خداوند و اهل بیت (ع) است.

این بازیگر مشهدی معتقد است آثار متفاوتی درباره واقعه کربلا ساخته شده که هنرمندان بزرگی در آن نقش آفرینی کرده‌اند؛ اما ویژگی این اثر آن است که تمام بازیگران نوجوان هستند و برای ایفای نقش، آموزش و تمرین‌های فراوانی داشته‌اند.

وی ساخت اثری تاریخی را سخت و طاقت فرسا دانست و افزود: این اثر میدانی، تلفیقی از تئاتر حرفه‌ای و تعزیه است؛ یعنی سبک سنتی و مدرن با هم درآمیخته و نمایشی چشم نواز شکل گرفته است. برخی دیالوگ‌ها به صورت مدرن بیان می‌شود و اشعاری که از تعزیه خوانی‌ها در ذهن ما نقش بسته، نیز در این اثر به کار رفته است.

تصویری از مظلومیت امام حسین (ع)

امیررضا منیری که در این نمایش نقش عمربن سعد را ایفا کرده، درباره آن توضیح داد: این شخصیت در ذهن همه مردم منفور است. این نمایش مظلومیت و غربت امام حسین (ع) در کربلا را بیشتر به تصویر در می‌آورد. «رحل نی» درباره مظلومیت امام حسین (ع) و اهل بیت اوست و صحنه مربوط به حضرت علی اصغر (ع) برای مردم بسیار تأثیرگذار است. اعضای گروه با دل و جان و عشقی که به امام حسین (ع) داشتند در این کار حضور یافتند. همین ویژگی باعث متمایز شدن این کار با سایر کار‌ها است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->